sobota, 19 lipca 2014

Ciasto z owocami sezonowymi

Dziś podzielę się z Wami szybkim, prostym i pysznym przepisem na ciasto z sezonowymi owocami. Przepis sprawdzony od mojej mamy. Robi je zawsze gdy wracam do domu :) Tym razem było ze śliwkami ale możecie też użyć innych owoców np. truskawek, wiśni, jagód, moreli, rabarbaru (gorąco polecam to szczególnie z rabarbarem).




Potrzebujesz:
2 masła lub 2 margaryny (ja preferuje masło bo nadaje fajny maślany smak)
6 łyżek wody
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubione owoce

Jak to zrobić:
Masła rozpuść w rondelku. Dodaj wodę i cukier. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Wsyp do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj jajka i wystudzone masło z cukrem i wodą. Wszystko zmiksuj na gładką masę i wylej na dużą blachę. Na to wyłóż owoce i piecz w 180 st. ok. 1 godziny. Pod koniec pieczenia posyp ciasto grubym cukrem. Można zamiennie użyć cukru pudru ale dopiero gdy ciasto ostygnie.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Takie proste ciasta z owocami uwielbiam najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna, że ze śliwkami smakuje wyśmienicie, jednak dla mnie idealna byłaby wersja właśnie z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń