sobota, 19 lipca 2014
Ciasto czekoladowe
Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej cioci. W rodzinie śmiejemy się że musi je robić na każdą rodzinną imprezę bo jest po prostu obłędnie pyszne!
Potrzebujesz:
na ciasto:
125 g masła
125 g cukru
3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
6 dużych jaj
2 łyżki kakao
szczypta soli
na krem:
200 ml schłodzonej kremówki
1 opakowanie serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
owoce (np. maliny, tryskawki, jagody, borówki itp)
Jak to zrobić?
Czekoladę, olej i masło włóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Do większej miski wbij 2 całe jaja i 4 żółtka. Dodaj kakao i sól. Do masy jajecznej powoli wmieszaj masę czekoladową. Ubij Pozostałe 4 białka na pianę, powoli dodawaj cukier. Pianę delikatnie wmieszaj do masy jajeczno-czekoladowej. Całość przelej do tortownicy i piecz ok. 35 minut w 175 st. Gotowe ciasto musi ostygnąć.
Do wysokiego naczynia wlej kremówkę, dodaj mascarpone i cukier puder, ubij aż powstanie gęsty krem. Wyłóż tę masę na czekoladowy spód. Ułóż na wierzchu owoce i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Ile czekolady - mniaaam!:)
OdpowiedzUsuń