poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Ale klops! świąteczny :)



Potrzebujesz:
filet z piersi kurczaka 500 g
łopatka wieprzowa 500 g
jajka 8 szt.
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
czerstwa bułka 1 szt.
natka pietruszki 4 gałązki
sól, pieprz, suszony tymianek
ciasto francuskie 1 opakowanie


Jak zrobić:
Bułkę zalej 3-5 łyżkami wody, a gdy wchłonie płyn, odciśnij ją. Cebulę i czosnek posiekaj, zrumień na maśle.
Pięć jajek ugotuj na twardo. W malakserze lub maszynce do mięsa rozdrobnij pokrojone na kawałki mięso, dodaj bułkę i cebulę z czosnkiem. Przełóż masę do miski. Wbij 3 jajka, dodaj przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
Włóż masę do keksówki. Włóż do środka jajka, wygładź wierzch. Piecz około 30 minut w temp. 200 st. C. Wyjmij z formy by odciekł płyn.
Przestygniętego klopsa owiń w ciasto francuskie, z resztek ciasta zrób dekoracje. Nakłuj w kilku miejscach. Ponownie piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz