masło 250 g
cukier puder 120 g
jajka 4 szt.
sok z pomarańczy 2 łyżki
mąka 130 g
mąka ziemniaczana 160 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki
bułka tarta do obsypania formy
na lukier:
cukier puder 160 g
sok pomarańczowy 2 łyżki
kandyzowane kawałki pomarańczy
Jak to zrobić:
Utrzyj masło z cukrem pudrem, do masy dodawaj po jednym żółtku i po trochu soku pomarańczowego, cały czas ucierając. Gdy masa będzie pulchna i jednolita, przesiej do niej obie mąki i proszek do pieczenia, ucieraj składniki przez 5 minut, pod koniec dodaj skórkę pomarańczową. Ubij pianę z białek i delikatnie połącz z masą.
Ciasto przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką formy na babkę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 min w temp. 180 st. C. Po wyjęciu odstaw w formie na 20 minut, po czym wyłóż na półmisek.
Cukier puder rozprowadź w 2 łyżkach gorącego soku pomarańczowego i utrzyj na gładko. Lukrem polej babkę, posyp kawałkami pomarańczy.
Smacznego i Wesołych Świąt! :)
Wygląda wspaniale, bardzo dostojnie :)
OdpowiedzUsuń