piątek, 6 grudnia 2013

Drożdżowa śnieżynka

Witam Kochani,
Niedawno spadł pierwszy śnieg, co zainspirowało mnie aby upiec drożdżową śnieżynkę. Postanowiłam, że powtórzę ją jeszcze na Święta bo wyszła naprawdę super. 
Znalazłam w internecie zdjęcie z podobnym ciastem ale niestety bez przepisu, więc spróbowałam je sama odtworzyć.


Składniki:
0,5 kg mąki tortowej
2 jajka
60 g cukru
180 ml mleka
30 g masła
25 g drożdży
czekolada mleczna
migdały

Przygotowanie:
Zagotuj delikatnie mleko, rozpuść w nim drożdże i cukier. Rozpuść masło. Połącz wszystko razem i dodaj do mąki. Następnie dodaj jajka i zagnieć ciasto. Jeśli mąki będzie za mało możesz dodać trochę aby ciasto się nie kleiło. Przykryj miskę z ciastem ścierką i odstaw na 15-20 minut.

W misce na parze wodnej rozpuść czekoladę, później dodaj drobno pokruszone migdały. 

Podziel ciasto na 4 części. Każdą z części rozwałkuj na koła o średnicy około 20 cm. (Najlepiej robić to w formie na tartę.) Ułóż pierwszą warstwę ciasta, nałóż nadzienie czekoladowo-migdałowe zostawiając około 2 cm od brzegu. I tak po kolei kolejne warstwy... Na koniec podziel ciasto na 4 części nie dochodząc do środka... później każdą z ćwiartek na kolejne 4 części. Zawijaj powstałe paski jeden w jedną stronę, drugi w drugą itd. To zdjęcie może Wam pomóc :)


Wstaw do piekarnika nastawionego na 180°C na około 15-20 minut.



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz